Ez lesz a veszte a magyar nyugdĂ­jasoknak: 10 Ă©vĂŒk sincs hĂĄtra

Sokszor hallhatunk arrĂłl, hogy nem lesz nyugdĂ­junk, vagy annyira kevĂ©s juttatĂĄst kapunk az ĂĄllamtĂłl, hogy nem lesz elegendƑ az lakhatĂĄsunk kifizetĂ©sĂ©re sem. Nem is gondolnĂĄnk, hogy mĂ©g MagyarorszĂĄg AlaptörvĂ©nye is nyĂșjt megoldĂĄst a kĂ©rdĂ©sre, persze nem ez a legjobb megoldĂĄs nyugdĂ­jas Ă©veink bebiztosĂ­tĂĄsĂĄra.

A nyugdĂ­jtakarĂ©kossĂĄg indĂ­tĂĄsĂĄnak hĂĄrom indoka van. Farkas AndrĂĄs, a Consequit Ă©rtĂ©kesĂ­tĂ©si vezĂ©rigazgatĂłja a Portfolio ÖngondoskodĂĄs 2015 konferenciĂĄjĂĄn adott elƑadĂĄson ezeket emelte ki, mint a nyugdĂ­j elƑ-takarĂ©kossĂĄg indĂ­tĂĄsĂĄnak fƑ okait:

ÉszszerƱsĂ©g törvĂ©nye
Erkölcsi törvény
Magyarorszåg Alaptörvénye és a Polgåri törvénykönyv

Az Ă©szszerƱsĂ©g törvĂ©nye szerint azĂ©rt kell nyugdĂ­jra fĂ©lretennĂŒnk, mert a “demogrĂĄfiai cunami” a nyakunkon van, Ă©s hamarosan sokkal kevesebb dolgozĂłnak kell eltartania az idƑseket, mint most, vagy akĂĄr nĂ©hĂĄny Ă©vtizeddel korĂĄbban. Mit is jelent ez?

Amikor a mostani 30-asok nyugdĂ­jba mennek mĂĄr sokkal kevesebb eltartĂł Ă©s sokkal több eltartandĂł lesz, mint most, 15 Ă©ven belĂŒl nyugdĂ­jba fog vonulni 2,1 milliĂł magyar Ă©s a munkaerƑpiacra csupĂĄn 1,6 milliĂł gyerek fog belĂ©pni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzet fenntartĂĄsĂĄhoz is legalĂĄbb fĂ©lmilliĂł plusz adĂłfizetƑre lenne szĂŒksĂ©g. Ha csökken a jĂĄrulĂ©kfizetƑk szĂĄma Ă©s a versenykĂ©pessĂ©g miatt a jĂĄrulĂ©k mĂ©rtĂ©kĂ©t csökkentik, akkor több nyugdĂ­jassal szĂĄmolva csak akkor tarthatĂł a rendszer, ha csökkennek a nyugdĂ­jak.

Az erkölcsi törvĂ©ny alapja, hogy a gyermekeinknek jobb lehessen, mint a jelenlegi generĂĄciĂłnak Ă©s ne a gyermekeknek kelljen eltartania az idƑseket. Ahhoz, hogy ezt megelƑzhessĂŒk, Ă©rdemes gondolni a nyugdĂ­j cĂ©lĂș megtakarĂ­tĂĄsra is, amivel nem ragadunk gyerekeink nyakĂĄn.

Az Alaptörvény kimondja az alåbbi két tartåsi kötelezettséget:

“A szĂŒlƑk kötelesek kiskorĂș gyermekĂŒkrƑl gondoskodni”
“A nagykorĂș gyerekek kötelesek rĂĄszorulĂł szĂŒleikrƑl gondoskodni”
Az elsƑ pont teljesen logikus, hiszen a sajĂĄt gyerekĂ©rƑl mindenki akar Ă©s szikott is gondoskodni, mĂĄs a helyzet viszont a szĂŒlƑk eltartĂĄsĂĄval. A szĂŒlƑi tartĂĄsi kötelezettsĂ©gre rĂĄadĂĄsul a Ptk. konkrĂ©t szabĂĄlyokat mond ki (Ptk. 4:200 §): ha nincs gyermek, akkor tĂĄvolabbi rokonnak kell gondoskodnia az idƑsrƑl. Ez szĂĄzezreket Ă©rinthet majd, rĂĄadĂĄsul a (mĂĄr felnƑtt) gyermek jövedelmĂ©nek felĂ©t is elĂ©rheti a kötelezƑ tartĂĄs – tette hozzĂĄ Farkas. Ez elsƑsorban azĂ©rt lehet problĂ©mĂĄs, mert a szĂŒlƑ eltartĂĄsĂĄn felĂŒl a sajĂĄt magĂĄt, sƑt gyermekeit is el kell tartani, ami jelentƑsen megnöveli a dolgozĂł terheit.

A magyar nyugdĂ­jasok mindössze 5 szĂĄzalĂ©ka kap most 200 ezer forint feletti nyugdĂ­jat, ennek egyik oka az, hogy a nettĂł jövedelem negyedĂ©t titkoljĂĄk el a magyarok, amellyel a jĂĄrulĂ©kfizetĂ©s jelentƑsen alacsonyabb, Ă­gy a nyugdĂ­jra fordĂ­thatĂł összeg is ennyivel alacsonyabb lesz.

A nyugdĂ­jba menƑ magyarok ĂĄtlagosan a korĂĄbbi fizetĂ©sĂŒk 80 szĂĄzalĂ©kĂĄt kapjĂĄk meg nyugdĂ­jkĂ©nt, ami rendkĂ­vĂŒl magas nemzetközi összehasonlĂ­tĂĄsban. Sok esetben az is elƑfordul, hogy a korĂĄbbi bĂ©rrel megegyezƑ nyugdĂ­jat kapjĂĄk az idƑsek, ez hosszĂș tĂĄvon a rendszer fenntarthatatlansĂĄgĂĄt eredmĂ©nyezi.

A magyarok 90 szĂĄzalĂ©ka kizĂĄrĂłlag a tĂĄrsadalombiztosĂ­tĂĄsbĂłl kap nyugdĂ­jat, Ă­gy elsƑsorban az a feladat, hogy ezt a rendszert fenntartsuk
– tette hozzĂĄ Matits Ágnes, nyugdĂ­jszakĂ©rtƑ a konferenciĂĄn. A jelenleg nem ellĂĄtottak azĂ©rt nem kapnak (elĂ©g) nyugdĂ­jat, mert nem jĂĄr nekik nyugdĂ­j, hiszen korĂĄbban nem fizettek (elegendƑ) jĂĄrulĂ©kot.

Az vilĂĄgosan lĂĄtszik, hogy nem a bĂ©rekbƑl levont jĂĄrulĂ©kokbĂłl kaphatunk majd nyugdĂ­jat 10-20 Ă©v mĂșlva, hanem valamilyen mĂĄs forrĂĄsbĂłl, az viszont egyelƑre kĂ©rdĂ©ses, hogy mibƑl.

Nemcsak a Portfolio ÖngondoskodĂĄs 2015 konferencia rĂ©sztvevƑi szerint kĂ©rdĂ©ses, hogy mibƑl Ă©lĂŒnk majd meg nyugdĂ­jas Ă©veinkben. Az OTP pĂ©nzeken ismertette a rendszeren vĂ©gzett ÖngondoskodĂĄs index felmĂ©rĂ©stĂ©t, amelybƑl kiderĂŒlt: kevesebb, mint fele annyi nyugdĂ­jat kapunk majd az ĂĄllamtĂłl nyugdĂ­jba vonulĂĄskor, mint amennyi a korhatĂĄr elĂ©rĂ©se elƑtti Ă©letszĂ­nvonalunk fenntartĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges.

Mit tehetĂŒnk a nyugdĂ­junkĂ©rt?
Ha nem szeretnĂ©nk, hogy felkopjon az ĂĄllunk nyugdĂ­jaskĂ©nt Ă©s a gyermekeinkre sem akarunk tĂĄmaszkodni, akkor Ă©rdemes minĂ©l elƑbb, akĂĄr mĂĄr a 20-as Ă©veinkben elkezdeni fĂ©lretenni nyugdĂ­jra. Ezt hĂĄrom termĂ©kkel is megtehetjĂŒk, amelyek utĂĄn 20 szĂĄzalĂ©kos adĂłjĂłvĂĄĂ­rĂĄst Ă©rvĂ©nyesĂ­thetĂŒnk, rĂĄadĂĄsul a nyugdĂ­jkĂ©nt felvett pĂ©nzĂŒnk kamatadĂł Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hozzĂĄjĂĄrulĂĄs mentes lesz. Ezeket a nyugdĂ­jcĂ©lĂș megtakarĂ­tĂĄsokat indĂ­thatjuk el:

ÖnkĂ©ntes nyugdĂ­jpĂ©nztĂĄr
NyugdĂ­jbiztosĂ­tĂĄs
NyugdĂ­j elƑ-takarĂ©kossĂĄgi szĂĄmla
(PĂ©nzcentrum 2015.oktĂłber 31.)

Bejegyezve: 2015. november 1. vasĂĄrnap at 11:23 Kategóriák: Nincs kategorizĂĄlva. Kövesse a hozzászólásokat: RSS 2.0 feed. Hozzászólások jelenleg letiltva, de hagyhat trackback-et saját oldaláról.

Hozzászólások letiltva.