', '
'); */?>

Személyes jelleg népszerűsítheti a befektetéseket

Az eszközalapok körĂ©nek bĹ‘vĂ­tĂ©se minden eddiginĂ©l nagyobb lehetĹ‘sĂ©get biztosĂ­t az ĂĽgyfelek számára, hogy szemĂ©lyes hozam- Ă©s kockázatelvárásaik mentĂ©n válasszanak maguknak testre szabott befektetĂ©st – tudtuk meg a Union BiztosĂ­tĂłtĂłl.

  Veszteségcsökkentő lehetőség biztosítása, újszerű befektetési eszközalapok, tőke- és hozamgaranciák. Íme néhány olyan innovatív eszköz, amelyekkel a közelmúltban sok olyan ügyfél megismerkedhetett, akik befektetéssel kombinált életbiztosítást (unit linked) kívántak kötni. A bizalom növelése érdekében bevezetett újdonságok is elősegítik, hogy a unit-linked biztosítások népszerűsége az elmúlt két évben tapasztalt 26 százalékos visszaesést követően ismét növekedésnek induljon.

Az öngondoskodó ügyfelek számára a folyamatos díjas unit-linked életbiztosítási termékek továbbra is ideális megoldást jelenthetnek. Egyrészt rendszeres megtakarításra ösztönöznek (gyakorlatilag beépülnek a rezsibe), másrészt már kis összegek mellett is elérhetővé teszik a nagybefektetők számára hozzáférhető megtakarítási konstrukciókat. A kedvezőtlen hozamadatok, a rosszul időzített portfolióváltások miatt azonban sok olyan ügyfél is elfordult ettől a biztosítási formától, aki továbbra is képes megtakarításra.

A biztosítók egy része a módosult ügyféligényekre reagálva olyan innovatív eszközöket vezetett be, amelyekkel az óvatosabb ügyfelek bizalmát is elnyerhetik. Ennek is köszönhető, hogy az idei év első negyedében már látszanak az újból beinduló növekedés első jelei. Vegyük sorra az említett eszközöket!

Eszközalapok megugró választéka

A válság kirobbanásakor komoly problémát okozott az ügyfelek körében, hogy nem tudták felmérni, mikor érdemes egy eszközalapból kilépni. Így sokan épp a legkedvezőtlenebb árfolyamérték mellett váltak meg befektetéseiktől, komoly veszteséget okozva maguknak. Ugyanakkor, aki a fellendülés kezdetekor is bennmaradt a biztos, de alacsonyabb hozamot nyújtó alapokban, máris jelentős nyereségtől esett el.

A korábban főként állampapír-, illetve részvénybefektetések különféle kombinációit alkalmazó eszközalapok mellett olyan befektetési lehetőségekkel egészült ki a paletta, amelyek válság során is értékállónak bizonyulnak. Ilyen például az arany-árfolyamindexet követő eszközalap, amely lényegében a klasszikus pénzügyi menedéknek számító nemesfémbe fektetést teszi lehetővé.

Emellett a várható fellendülés időszakában adódó lehetőségek kihasználására is megjelentek alternatívák. Köztudott, hogy néhány szektor, főként az ingatlan- illetve a pénzügyi szektor az átlagosnál jóval nagyobb visszaesést volt kénytelen elszenvedni a válság hatására. Várható, hogy e területek vezető vállalatainak részvényárfolyamai középtávon jelentősen visszaerősödnek majd. Ily módon ezek a papírok a hosszú távra szóló életbiztosítások ideális célpontjai lehetnek.

Tőke- és hozamgaranciák – valóban szükség van rájuk?

Sok ügyfelet bizonytalanított el a válság során a biztosítások mögötti befektetések jelentős, időszakos árfolyamvesztesége. Erre adott válaszreakcióként a piacon széles körben elterjedtek a tőke-, valamint hozamgaranciát biztosító, alacsony kockázatú eszközalapok. 

”Ezek a megoldások, főként borúsabb piaci környezetben, első látásra kedvezőnek tűnnek, azonban ezért a biztonságért komoly árat kell fizetni – hangsúlyozza Zsoldos Miklós, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója – A garancia miatt ugyanis a portfolióban megnő az alacsonyabb hozamú eszközök aránya, a fedezeti ügyleteknek pedig komoly költsége van. Az életbiztosítások hosszú távra szólnak, így akár 2-3 százalék hozambeli eltérés is óriási különbséget eredményezhet 15-20 év alatt.”

Privátbankár.hu

2010.06.01

Feliratkozás ingyenes tanácsadásra:

[si-contact-form form=’1′]